EL CAMÍ NATURAL DE LA MUGA
El propassat mes de setembre va ser inaugurat oficialment el Camí Natural de la Muga.
Es tracta d’un itinerari exclusiu per a vianants i ciclistes que s’inicia a Empuriabrava (just al marge esquerra de la desembocadura de la Muga) i tot resseguint la Muga arriba a Sant Llorenç de la Muga. Té un recorregut de 40,5 km i un desnivell acumulat de 417 m si es fa en sentit ascendent.
Aquest itinerari va ser promogut pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà i finançat pel Ministerio de Medio Ambiente a través del programa Caminos Naturales. Tot el recorregut està degudament senyalitzat i s’hi han ubicat diverses àrees de descans amb bancs, taules i aparcaments per a bicicletes. El model de traçat pel que fa a secció i ferm, és el mateix que s’ha utilitzat a la Via del Carrilet d’Olot a Sant Feliu de Guíxols. Una gran part del recorregut s’ha fet aprofitant camins ja existents i en altres s’ha obert una nova traça en paral•lel a la Muga.
Des del punt de vista geogràfic, podem dividir aquest recorregut en dos trams diferenciats.
El primer tram, va des d’Empuriabrava fins a Pont de Molins i té un recorregut de 23 km. El traçat aprofita camins ja existents, bé de la mateixa mota de la Muga o bé camins agraris. És la part de la Muga que discorre per la plana al•luvial i presenta un recorregut molt planer envoltat de camps de conreu i unes visuals obertes. Des d’Empuriabrava fins a Vilanova de la Muga segueix en paral•lel pel marge esquerra de la Muga. De Vilanova de la Muga fins gairebé a Cabanes discorre pel marge dret, i finalment, des de Cabanes a Pont de Molins ho fa pel marge esquerra. Abans d’arribar a Pont de Molins, es passa a tocar el monestir de Sant Feliu de Cadins. Tot aquest tram no presenta cap dificultat i pot ser seguit sense problemes per ciclistes de totes les edats i condicions.
El segona tram, va des de Pont de Molins fins a Sant Llorenç de la Muga i té un recorregut d’uns 17 km. En aquest tram s’abandona la plana i s’entra en el vessant més oriental de l’Alta Garrotxa. Aquí la Muga i l’itinerari són més engorjats i estan acompanyats per boscos de ribera frondosos i ombrívols. La traça és més ondulada i estreta i en alguns punts pren la forma de corriol. Aquest tram ens permet descobrir elements patrimonials d’interès com un forn de calç, desviar-nos fins al pou de glaç de la Caula o bé observar de lluny l’enigmàtic Molí de les Puces. El tram entre les Escaules i Boadella és un dels més interessants i agradables. Discorre en corriol gairebé pel mateix llit del riu i sota un espès bosc de ribera. Hi podem resseguir un antic canal que portava aigua a un molí i observar les restes d’una antiga tirolina que creuava el riu. És un espai per divagar absort, desconnectat, íntimament. Un cop a Boadella es creua el riu dues vegades i es continua per la carretera asfaltada que mena a la presa del pantà de Boadella. És el tram on cal prestar més atenció ja que és compartit amb la resta de vehicles. L’itinerari puja a la presa per la carretera del marge dret i arriba fins al mirador més alt de la presa, des del qual es té una magnífica panoràmica del pantà. A continuació el recorregut inicia el tram amb més pendent que ens durà per un camí força ample fins a Sant Llorenç de la Muga, tot resseguint una de les cues més amagades del pantà de Boadella.
Aquest camí natural posa a l’abast de tothom una nova manera de descobrir el territori, comprendre’l i estimar-lo. Seria desitjable que aquest itinerari no quedés com una cosa aïllada. La possibilitat d’allargar-lo fins a Albanyà i establir una connexió amb Lladó, obriria l’opció de tornar a Vilanova de la Muga a través d’un futur camí natural del Manol, tancant en cercle els dos principals cursos fluvials de la comarca.
Podeu trobar més informació a http://www.marm.es/es/desarrollo-rural/temas/caminos-naturales/caminos-naturales/sector-noreste/muga/la_muga.aspx
Xavier Turró. Secció de BTT
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada